Thursday, Mar 28th

Last updateFri, 22 Mar 2024 8am

You are here: Home News Kimya sektörü Temmuz ihracatı yüzde 17,93 arttı

Kimya sektörü Temmuz ihracatı yüzde 17,93 arttı

Kimya sektörünün Temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerinden kimya sanayinin ihracat performansı yükselmeye devam ediyor. Kimya sektörü olarak 20 milyar dolarlık ihracat hedefimize de istikrarlı bir şekilde koşar adım ilerliyoruz. 7 aydır üst üste ihracatta ikinci olan kimya sektörümüzün Temmuz ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,93 artışla 1 milyar 741 milyon dolar olarak gerçekleşti. 7 aylık kimya ihracatımız ise yüzde 18,86 artışla 11,7 milyar doların üzerine yükseldi. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası tarafından alınan 425 baz puan faiz indirimi kararının da, ihracatçılarımıza oldukça pozitif bir katkı sağlayacağını öngörüyoruz. Faiz oranının, psikolojik sınır olan 20’nin altına çekilmesi son derece önemliydi.

Ekonomideki dengelenme sürecinde ihracatın rolü ve itici gücü giderek artıyor. Önümüzdeki dönemde reel sektörün finansman maliyetlerinin düşmesi neticesinde sanayide de yeni yatırımların önünün açılacağına inanıyoruz. Küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak FED’in 11 yıl sonra ilk kez politika faizini 25 baz puan düşürmesini de iyi değerlendirmeliyiz. Döviz kurlarında yakalanan istikrarın sürmesiyle, kimya sektörü ve kimya ihracatçılarımızın lehine bir süreç yaşıyoruz. Kimya sektörümüze büyük etki eden petrokimya gibi alt sektörlerimizde de doğrudan ve yerleşik yatırımların artacağına inanıyoruz. Önümüzdeki süreçte, her pazara özel olarak çeşitlendirilmiş ürünlerimiz ve yeni pazarlara açılma stratejimizle birlikte kimya ihracatını zirveye taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan ülke Hollanda oldu

Hollanda, Temmuz ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Temmuz ayında Hollanda’yı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise Mısır, Irak, Almanya, Yunanistan, İtalya, İran, İspanya, ABD ve İngiltere oldu.

Hollanda’ya yapılan kimya ihracatı 2019 yılı Temmuz ayında 156 milyon 539 bin dolar olarak gerçekleşti. Hollanda’ya bu yıl yapılan yedi aylık kimya ihracatı ise 574 milyon 752 bin dolara ulaştı.

Kimya alt sektörlerinde en çok “plastikler ve mamulleri” ihracatı gerçekleştirildi

Alt sektörlerde plastikler ve mamulleri ihracatı, 575 milyon 631 bin 341 dolarla Temmuz ayı kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 389 milyon 602 bin 495 dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 167 milyon 498 bin 255 dolarla üçüncü sırada yer aldı. Anorganik kimyasalları takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’, ‘organik kimyasallar’ ve ‘yıkama müstahzarları’ oldu.