Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home News Plastik sektörü 2019’da, 7 milyar dolar ihracat bekliyor

Plastik sektörü 2019’da, 7 milyar dolar ihracat bekliyor

Geride kalan yıl ve 2019 yılı için sektörel gelişmeler hakkında değerlendirmeler yapan PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, plastik sektörünün 2019’da 7 milyar dolara yakın ihracat yapmasını beklediklerini belirtti.

Dış pazarın pozitif katkısında artış var

2018 yılının kolay geçmediğini ifade eden PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün: “İhracat 2018 yılında en önemli tesellimiz olurken, 2019’da da çift haneli artışlar devam edecek” dedi. Hammadde, mamul ve makine tarafında yüksek ihracat artışları yakaladıklarını dile getiren Gülsün, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yurtdışı pazarın sektör satışlarına pozitif yönde katkı vermeye devam ettiğini görmekteyiz. 2018 yılsonu ihracatında plastik hammaddede %25’ler; plastik mamulde %10’lar ve plastik işleme makinalarında %30’lar mertebesinde artış beklemekteyiz.”

Plastik hammadde, mamul ve makine ihracatını göz önüne aldığımızda toplam sektör ihracatının %13,5 artışla 6,2 milyar dolara dayandığını ifade eden Gülsün, “2019’dahammadde ve mamul ihracatına plastik işleme makinalarını da dâhil ettiğimizde sektörün 7 milyar dolara yakın bir ihracatı yakalayacağını düşünüyoruz” dedi.

2019’da sektör ihracatı çift haneli büyümeye devam edecek

Açıklamalarına devam eden Gülsün: “İhracat odaklı bir yıl geçireceğimizi öngörmekteyiz. 2019’da plastik sektörünün en önemli gücü ihracat gelirlerindeki artış olacaktır. 2018 sektör ihracatındaki yüksek ivmelenmenin 2019’da da devam edeceğini ve pazar payımızdaki artışın devam edeceğini ön görmekteyiz. 

İç pazarda daralma söz konusu

PAGDER Başkanı Gülsün, Türkiye plastik sektörünün 2017’de %8 büyüme gösterdiğini ifade ederken; “2018 yılsonu itibarıyla miktar bazında %6 dolayında daralma ile yaklaşık 9,5 milyon ton işleme kapasitesi ve değer bazında ise %5 dolayında daralma ile 36,5 milyar dolarlık ciro rakamlarının söz konusu olacağını tahmin etmekteyiz” dedi.

Bu daralmada otomotiv, beyaz eşya, inşaat, elektrik-elektronik, mobilya gibi plastik sektörünün tedarikçi olduğu birçok sektördeki ekonomik aktivitenin yavaşlamasının etkili unsurlardan biri olduğunu dile getiren Gülsün:“Sınırlı etkili de olsa artan petrol fiyatlarının yanı sıra 2018’de kurun yarattığı erozyon, hammadde maliyetlerindeki artış, faiz oranlarındaki yükseliş, satışlarda ve yatırımlardaki düşüş plastik sektöründeki daralmanın arka planını oluşturmaktadır” dedi.

Sözlerine “Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareket en başta sektörün kullandığı hammaddeyi pahalılaştırmıştır” şeklinde devam PAGDER Başkanı:“bununla birlikte finans piyasaları kadar esnek olmayan imalat sanayinin maliyetlerini ayarlaması kolay olmamakla birlikte; kurdaki oynaklık belirsizliği daha da arttırmaktadır” dedi.

Selçuk Gülsün değerlendirmelerinde şu ifadelere de yer verdi: “Öncelikle döviz cinsinden borcu olan işletmelerimiz yaşanan kur şoklarının ardından temerrüde düşmeye başladılar. Ardından bankaların batık kredilerindeki genişlemeye bağlı olarak sağlıklı olan işletmelerin de finansman kaynaklarına erişememeye başladığını deneyimledik. Takipteki alacaklar arttı, yüksek faizden borçlanma maliyetleri yaygınlık kazandı ve pazardaki vadeler kısaldı. Yurtdışından borçlanma seviyesi düştü. Dolayısıyla kredi kanallarında da daralma yaşandı.”

Plastik Sektörü Üretimi: