Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home News Mondelēz International’den sıfır ambalaj atığı hedefi

Mondelēz International’den sıfır ambalaj atığı hedefi

Mondelēz International, tüm ambalajları 2025 itibarıyla tamamen geri dönüşüme uygun hale getirmeyi taahhüt ediyor.

Mondelēz International, 2025 itibarıyla tüm ambalaj materyallerini geri dönüşüme uygun hale getirme ve geri dönüşüm bilgilerini temin etme yönündeki yeni taahhüdünü açıkladı. Şirket, işbirlikleri kurup çalışmalarda bulunarak tüm dünyadaki pazarlarda ambalajlama materyallerinin toplanıp geri dönüşüme sokulmasını temin edecek. Bu yeni taahhüt, firmanın döngüsel bir ambalajlama ekonomisini hayata geçirme stratejisinin bir ayağını oluşturuyor ve sıfır ambalaj atığı hedefli uzun soluklu vizyonunu gerçekleştirmesine katkıda bulunacak. 

Söz konusu duyuru, şirketin insanlara doğru atıştırmalıkları doğru zamanda ve doğru şekilde sunmak suretiyle Mondelēz International‘ın yeni amacının da bir yansımasını oluşturuyor. Bu çerçevede, şirket ürünlerini sürdürülebilir kaynaktan tedarik edilen, üretilen ve teslim edilen, tedarik zinciri üzerinde pozitif katkısı olan içerik malzemeleriyle üretecek.

Araştırma, Geliştirme, Kalite ve İnovasyon Bölümü Başkan Yardımcısı Rob Hargrove şu yorumda bulundu: “Atıştırmalık ürünlerde global ölçekte lider bir firma olarak, ambalaj atıklarını azaltmak ve ambalajlar için döngüsel bir ekonomi oluşturmak adına aktif bir katkımız olması bakımından sürdürülebilir kaynaklardan temin edilen materyalleri ve geri dönüşüme uygun ambalajları kullanma taahhüdünde bulunmaktayız. Plastik atıklar ve gezegenimiz üzerindeki etkisi, tüketicilerimizin çok dikkat ettiği ve bütüncül bir yaklaşım gerektiren geniş ölçekli, sistematik bir sorun.  Sektördeki iş ortaklarımızla, resmi ve özel kuruluşlarla birlikte, çevre üzerinde pozitif bir etki yaratacak pratik çözümlerin geliştirilmesine yardımcı olabiliriz.”

Sıfır ambalaj atığı hedefi

Şirketin bu stratejisi, iki amacı yerine getirerek sıfır ambalaj atığını hedefleyen uzun soluklu vizyonunun gerçekleştirilmesine yönelik bir adım. Bu amaçlar, tüketicilerin ambalaj malzemelerini geri dönüşüme sokmalarını kolaylaştırmak ve geri dönüşüm oranlarını iyileştirmek adına sektörel işbirliğini desteklemek olarak sayılabilir. Bunu başarmak için firma aşağıdakileri taahhüt etmekte:

• Tüm ambalaj malzemeleri 2025 itibarıyla geri dönüşüme uygun materyalden üretilecek. Şirket, ambalaj malzemesi üreticileri için döngüsel ekonomi rehberi hazırlayacak, öncelikleri ortaya koyacak ve ambalajlama gamında kullanılacak veya kaçınılacak materyalleri belirleyecek.

• Tüm kâğıt-bazlı ambalaj malzemeleri için 2020 itibarıyla sürdürülebilir tedarik kaynakları güvence altına alınmış olacak.

• 2020 itibarıyla tüm dünyada 65 milyon kg. ambalajlama malzemesi bertaraf edilecek. Bu hedef, firmanın 2013’ten beri 53.5 milyon ambalajlama materyalini ortadan kaldırmadaki başarısını temel alıyor ve kullanılan ambalaj miktarını asgariye indirirken ürünleri taze ve güvenli halde tutmak doğru miktarda malzeme kullanma taahhüdüyle de tutarlı bir yaklaşım.

• Geri dönüşüm bilgileri 2025 itibarıyla tüketicilere ulaştırılmış olacak. Tüm dünyadaki lokal geri dönüşüm sistemlerinin yaygınlığı düşünüldüğünde, şirket, tüketicilerin ürünleri kullanım sonrasında ambalajları geri dönüşüme sokmasını veya tekrar kullanmasını kolaylaştırmak için çalışmalar yapacak.

• Şirket, atıkları azaltmak ve gerçek hayattaki geri dönüşüm oranlarını iyileştirmek adına hayati öneme sahip atık yönetimi altyapısı geliştirmek adına sektörel işbirliklerini ve kamu-özel ortaklıklarını destekleyecek.

Sürekli ilerleme

Ambalajların tasarımını sürekli olarak iyileştirmek suretiyle, Mondelēz International, ambalajların çevre üzerindeki etkisini minimuma çekecek düzeyde anlamlı bir ilerlemeyi hâlihazırda sağlamış durumdadır. Firmanın ambalajlarının çoğu şu anda geri dönüşüme girmekte, geri dönüştürülmekte veya geri dönüşüme hazır hale getirilmektedir. Ambalajlarının yaklaşık %75’i, cam, kâğıt veya metalden yapılmış olup kâğıt bazlı ambalajlarının yaklaşık %70’i, geri dönüştürülmüş kaynaklardan gelmektedir. Uygulanan yüzlerce optimizasyon programı sayesinde son yıllarda kullanılan ambalaj miktarında düşüşler görülmüştür:

• İngiltere’de, Cadbury Heroeskapları %17 daha az plastik kullanılacak şekilde tekrar tasarlandı ve neticede bunların nakliyesinde kullanılan kamyon sayısında %30 azalma gerçekleşti.

• Asya, Ortadoğu ve Afrika’da, çikolata ürünleri için ikincil ambalajlarda ve sevk malzemelerinde sağlanan iyileştirmeler sayesinde yılda 1 milyon kg’dan fazla oluklu karton tasarrufu sağlandı.

• ABD’de, Oreo kurabiyelerinin ambalajları, %23 daha ince üretildi. Bu da, karton ihtiyacını yıllık yaklaşık 1.5 milyon kg. kadar düşürdü.