Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview Türkiye’de plastik boru pazarına yenilikler kazandıran marka

Türkiye’de plastik boru pazarına yenilikler kazandıran marka

GF Hakan Plastik, yalın üretim yaklaşımı, geniş ürün gamı ve müşteri ihtiyaçlarına odaklı çalışma prensibiyle plastik boru sistemlerinde yenilikler üretmeye devam ediyor. 2021 yılında yüzde 45’in üzerinde büyüme yakalayan marka, 2022’de yüzde 50 büyümeyi hedefliyor. Almanya’dan Rusya’ya, İskandinav ülkelerinden Malezya’ya kadar 70’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren şirket, plastik boru sektöründe alınması en zor sertifikalardan biri olan İsveç Nordic Polymark sertifikasına sahip ilk ve tek Türk firması.

GF Hakan Plastik Yalın Üretim Müdürü Koray Karakaş ve Fabrikalar Üretim ve Bakım Müdürü Harun Albayrak ile gerçekleştirdiğimiz röportajda şirketlerinin üretim süreçlerine değindik.

Öncelikle profesyonel öz geçmişinizden ve GF Hakan Plastik’teki pozisyonlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Koray Karakaş, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu olup 2021 yılı Temmuz ayından beri GF Hakan Plastik’te Yalın Yönetim Müdürü olarak çalışmaktayım.

Harun Albayrak, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 2008 yılında GF Hakan Plastik bünyesinde kariyerime başladım. Üretim bölümlerinde farklı pozisyonlarında görev aldıktan sonra 2019-2020 döneminde Planlama & Lojistik müdürlüğü yaptım; aynı dönemde Lojistik Yönetimi eğitimimi de tamamladım. 2020 yılı Eylül ayından itibaren de Çerkezköy ve Şanlıurfa Fabrikalar Üretim ve Bakım Müdürü olarak görev yapmaktayım.  ISO 50001 dahilinde Çerkezköy Fabrika Enerji Yöneticiliğini de yerine getirmekteyim.

Plastik boru sistemleri alanında akla ilk gelen lider markalardan biri olarak aslında firmanızı çok iyi tanıyoruz. Yeni okuyucularımız için 2013 yılında Georg Fischer bünyesine geçen GF Hakan Plastik’in genel hatları ile kuruluşu, yapılanması, gelişim süreci ve ürün yelpazesi hakkında bilgi verir misiniz?

Koray Karakaş: 1965 yılında kurulan Hakan Plastik, yenilikçi yapısı ile plastik boru sistemleri alanında lider markalardan biridir. Türkiye’de sessiz boruyu ilk üreten firmadır. Georg Fischer ise 1802 yılında kurulmuş İsviçre merkezli bir firma ve 3 ana iş kolunda faaliyet gösteriyor: GF Piping Systems (Boru sistemleri), GF Casting Solutions (Hafif Döküm Çözümleri) ve GF Machining Solutions (Talaşlı İmalat Çözümleri). 

Biz 2013 yılında gerçekleşen satın almanın ardından GF’nin Piping Systems (Boru Sistemleri)’ne bağlı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. GF Piping Systems, plastik ve metalden yapılmış boru sistemleri konusunda dünyadaki lider kuruluşlardan biri konumunda. Georg Fischer’in Türkiye ve Ortadoğu ayağı olan GF Hakan Plastik, bağlı olduğu GF Piping Systems iş kolunda üstyapı, altyapı ve endüstriyel segmente yönelik ürünlerimiz bulunuyor. Ayrıca GF’nin iddialı ürün gruplarından biri olan GF Marine ürünlerini de Türkiye’ye getirerek denizcilik sektörüne hizmet veriyoruz.

Üretimlerinizde kullandığınız plastik hammadde çeşitleri ve bu alanda ortak hareket ettiğiniz çözüm ortaklarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Harun Albayrak: Üretimlerimizde Polipropilen, PVC ve Polietilen olarak 3 temel hammadde kullanmaktayız. Şirket kalite politikamız gereği ana hammaddelerimizi dünya genelinde de kabul görmüş olan ve akredite kuruluşlarca performansları doğrulanmış global ölçekli şirketlerden tedarik etmekteyiz.

Plastik boru sistemleri üretiminde en önemli oyunculardan biri olarak GF Hakan Plastik’in portföyündeki ürünlerin öne çıkan özelliklerini ve farklılıklarını, geri dönüşüme uyumluluğu ve katkısı açısından değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz?

Harun Albayrak: Ürünlerimizi kendi bünyemizde ve dışarıdan geri dönüşüm firmalarının desteklerini alarak tamamına yakınını geri dönüştürebiliyoruz. Kullanmakta olduğumuz malzemeler termoplastik malzemeler olduğundan aynı zamanda yaşam döngüsünü tamamladıktan sonra da geri dönüştürülebilmektedir. 

Ürünlerimizi üretirken I-REC sertifikalı yenilenebilir enerji kaynaklarını tedarik etmekteyiz. Sürekli gelişim prensibiyle Karbon Ayak izimizi azaltma hedefleri doğrultusunda her yıl kaizen çalışmalarımızla proseslerimizi iyileştirmekte; sürdürülebilirlik çatısı altında global ekiplerimiz ile birlikte iyileştirme çalışmaları ve projeleri gerçekleştirmekteyiz.

2021 yılında kwh/kg elektrik tüketimimizi %10 azaltma başarısını gösterdik. 2025 stratejisi kapsamında elektrik ve su birim tüketimlerinde her yıl %4,5 azaltmayı planlamaktayız.

Üretim tesislerinizde teknoloji tarafında ne tür metot ve sistemler kullanılıyor? Yeni üretim hattı ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Makine parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?

Harun Albayrak: Üretimimizde genel olarak enjeksiyon ve ekstrüzyon imalat tekniklerini kullanmaktayız. Yeni yatırımlarda ROI, sürdürülebilirlik ve iş sağlığı güvenliği kriterleri göz önünde bulundurulmaktadır. 

Yatırımlarımız farklı fonksiyonlardan oluşan uzman ekibin değerlendirmesi sonucunda gerçekleşir. Son yıllarda Endüstri 4.0 çalışmalarımız çerçevesinde otomasyon ve enerji verimliliği odaklı yatırımlara ağırlık verdik. 2022 yılı içerisinde enjeksiyon makinelerinde kullanmak üzere 3 robot daha devreye alacağız. AGV taşıma sistemleriyle de ilgili projelerimiz devam etmektedir.

Üretim tesislerinizde sıfır duruş/sıfır hata ile kaliteli üretim adına daha çok hangi otomasyon, donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Hammadde girişinden sevkine kadar olan üretim süreçlerinizi anlatır mısınız?

Harun Albayrak: Üretim hatlarımızda inline çap-cidar ölçüm cihazları, görüntü işleme teknolojisiyle çalışan delik tespit cihazları, otomatik bar kodlama sistemleri, otomatik paketleme, otomatik tartımlı mikser sistemleri uygulamaktayız. Kestirimci bakım dahilinde yüksek teknoloji arıza uyarı sistemleri ile makinelerimiz donatılmıştır. Enerji tüketimimizi anlık olarak izleyebilmekte ve raporlayabilmekteyiz. MES sistemi ile de makine verimliliklerini canlı olarak takip edebilmekteyiz. 

Tedarikçilerimizden alınan tüm ana ve yardımcı malzemeler giriş kalite kontrol departmanımıza gelmektedir. Hammadde giriş aşamasından, üretilip depolanması ve müşteriye gönderilmesi aşamalarının tamamında tanımlanmış kontroller gerçekleştirilmekte ve ERP sistemimizle entegre barkod okuyucu sistemlerle birlikte WMS sistemini kullanmaktayız.

Müşteri memnuniyeti çerçevesinde siparişlerimizde hammaddelerimiz benchmark seviyesi esneklik ve hızla üretilerek müşterilerimize ulaştırılmaktadır. Tüm müşteri talepleri B2B sistem üzerinden online takip edilebilmektedir.

Üretim tesisleriniz, istihdam profiliniz, yıllık üretim kapasiteniz, ihracat yaptığınız ülkeler ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Harun Albayrak: GF Hakan Plastik’in Çerkezköy ve Şanlıurfa’da olmak üzere 2 üretim tesisi bulunuyor. Bu tesislerden Çerkezköy daha çok üstyapı grubu, Şanlıurfa ise altyapı ürünleri ağırlıklı olarak üretim gerçekleştiriyor. Bu iki üretim tesisimiz, GF’nin faaliyet gösterdiği 32 ülke içerisinde üretim kapasitesi ile ilk 5 içerisinde yer alıyor.

70’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.  Almanya’dan Rusya’ya, İskandinav ülkelerinden Malezya’ya kadar farklı ülkelerin belge ve sertifikalarının yanı sıra GF Hakan Plastik,  plastik boru sektöründe alınması en zor sertifikalardan biri olan İsveç Nordic Polymark sertifikasına sahip ilk ve tek Türk firması. 

Ayrıca son dönemde GF Silenta Ürün Grubu ve GF Aquasystem PP-R ve PP-RCT ürünlerimiz için, Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgesi de alınmış bulunuyor.

Türkiye’de plastik boru pazarına yenilikler kazandıran bir marka olarak Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarınız hakkında da bilgiler almak istiyoruz. Ürünlerinizdeki yeni gelişmelerinizden bahsedebilir misiniz?  

Harun Albayrak: GF Hakan Plastik Çerkezköy ve Şanlıurfa tesisleri ile yüksek üretim kapasitesine sahip bir firma.  Üretimini yaptığımız ürünlerimizi ve yeni ürünler konusundaki çalışmalarımızı Türkiye’deki Ür-Ge departmanımızla sürdürüyoruz.  Ar-Ge çalışmaları konusunda ise GF’nin bünyesinde bulunan merkez ile iş birliği halindeyiz. 

Son dönem ürünlerimizden kısaca bahsedecek olursak; Silenta Extreme, bina güvenliğini ve yaşam konforunu artırmaya yönelik geliştirilmiş PP bazlı halojen içermeyen, EN 13501 standardı kapsamında yangına dayanıklı (B-s1, d0) ve ses yalıtımlı, 3 katmanlı atıksu boru sistemidir.  Fraunhofer Enstitüsü’nden alınan raporla birlikte EN14366 standardını da karşılamaktadır.  (4 lt/sn ve 18 db) Silenta Extreme ürünümüz ISO 14025/21930 ve EN 15804 A1 ve A2 gerekliliklerini yerine getirerek EPD belgesine de sahip olmuştur.

PP-RCT yüksek sıcaklıklarda yüksek hidrostatik dayanıma sahip ürünümüzdür. d20-d160 düz ve cam elyaflı olarak üretmekteyiz. EN15874 standartlarına uygun; Aenor, TSE, Gost gibi uluslararası standartlara sahiptir. Ürünün özellikle klora karşı dayanımı yüksektir. Mevcut kaynak makine paftalarıyla bu ürünlerimiz kullanılabilmektedir. Daha ince cidar kalınlığı ile tesisat ağırlığı da azalmaktadır.

Sürdürülebilir bir dünya için etkili ve yenilikçi çözümler geliştirmeye devam eden GF Hakan Plastik’in yakın gelecekteki hedefleri, planları ve projelerinden söz eder misiniz?

Koray Karakaş: Bunu birkaç açıdan değerlendirmek isteriz.

Ürünlerimiz açısından bir önceki sorunuzda da belirttiğimiz gibi hammaddelerimizi dünya genelinde de kabul görmüş olan ve akredite kuruluşlarca performansları doğrulanmış global ölçekli şirketlerden tedarik ediyoruz. Her zaman müşterilerimize kaliteli, güvenli ürünler sunmak hedefindeyiz. 

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, kaynaklarımızın doğru ve verimli şekilde kullanılması yönünde çalışmaların odağını oluşturmaya başladı. Bünyesinde bulunduğumuz Georg Fischer Piping Systems,  BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin bir katılımcısı. Georg Fischer’in misyonu, müşterilerinin başarısını yenilikçi, enerji tasarrufu sağlayan çözümlerle destekleyerek kolektif küresel ayak izini daha sürdürülebilir hale getirmek diyebiliriz. Bu konuda geliştirdiği stratejileri bulunduğu ülkelerle paylaşıyor; bizler bunları tüm iş süreçlerimize entegre etmeye çalışıyoruz.

Pandemi öncesinde başlattığımız ve hala devam eden çalışmalarımız bulunuyor. Aslında bu çalışmalar, bir şirket kültürü olarak ifade edebileceğimiz, önümüzdeki dönemlerde de devamlılığını sağlayacağımız çalışmalar.

Yalın Üretim konusu temel yaklaşımımız. Yalın iyileştirmeler de kaizen çalışmaları ile yürütülüyor.

Kazien çalışmaları plastik sektöründe;

-Proses iyileştirme (hızlandırma, israftan arındırma, verim/kapasite artışı), 

-Lojistik/sevkiyat süreç iyileştirme (ör: lojistikte birden fazla tur sayısı ile yapılan taşımanın toplu hale getirilmesi, israf azaltma ve yok etme), 

-Kalite hata önleme

-Ofis kaizenleri ile yine her türlü israf azaltma/süreç hızlandırma şeklinde yapılabiliyor. 

Çalışanların da sürece katılımları önemli. Bu nedenle onlar için de kurum içerisinde düzenli eğitimler gerçekleştiriyoruz. 

Örneğin şirketimizin almış olduğu kararla 2021 yılının sonlarına doğru tamamlanarak Çerkezköy tesisimizde devreye alınan hammadde depomuz bu çalışmalarımızdan biri. Şu anda bütün depolama hizmetlerimizi kendi bünyemizde toplamış; yeni otomasyon sistemlerimizle de kontrolümüz altına almış bulunuyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Yeni değerlerimiz ve Strateji 2025 kapsamında: çalışanlarını önemseyen ve onlara yatırım yapan, kişisel gelişimlerini artırarak firma verimliliklerini üst düzeye çıkarmak isteyen, müşterilerine yakınlığını artırarak onların taleplerine uygun değer yaratan inovatif ürünler sunan dinamik bir yapıdayız. GF Hakan Plastik bünyesinde çalışmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğumuzu belirtmek isteriz.