Tuesday, Apr 16th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview Balonlu Naylon makinaları üretiminde Maksipan Plastik

Balonlu Naylon makinaları üretiminde Maksipan Plastik

1997 yılında İzmir’de faaliyetlerine başlayan Maksipan Plastik Makina yılların vermiş olduğu deneyimi ile yapmış olduğu Ar-Ge çalışmaları sonucunda ilk defa ikinci kaliteden Balonlu Naylon üretimi yapabilen makina üretti. Makinalarının bütün mekanik aksamlarınının kendi fabrikalarında üretilmekte olduğunu belirten Maksipan Plastik Makina Genel Müdürü Necdet BAŞPINAR “Makinalarımızı % 100 İkinci Kalite Hammadde kullanabilecek şekilde üretiyoruz” diyor.

Necdet BAŞPINAR Maksipan Plastik Makina Genel MüdürüÖncelikle sizi tanıyabilir miyiz, kendinizden kısaca bahseder misiniz?

1962 Tokat doğumluyum. 20 yıldır plastik sektöründeyim. 18 yıldır Türkiye’de Balonlu Naylon makinalarının imalatını yapmaktayız. Aynı zamanda 18 yıldır Ar-Ge yapıyoruz. Bunun son 9 yılı Co Extrüzyon ile ilgili çalışmalarla geçti. Bugüne kadar 2 patent ve 7 adet Faydalı Model Belgesi’ne sahip olduk. Tübitak’dan 3 adet proje mezun ettik. 4. projemizinde mezuniyet işlemlerini yapmaktayız.

Firmanızın kuruluş aşamaları ve gelişim süreci hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

Firmamız 1997 yılında İzmir Kısıkköy Sanayi Sitesi’nde 500 m² alanda plastik ürün imalatıyla başladığı üretime son 7 yıldır İzmir ili Torbalı ilçesi Pancar beldesinde 4.500 m²’lik kapalı alanda devam etmektedir. Başlangıçta plastik ürünler imal etmekteyken 2001 yılında Balonlu Naylon makinası imalatı yapmak için çalışmalara başladık.

İlk Balonlu Naylon makinamızı 2002 yılında bitirip üretime aldıktan sonra, yıllar içerisinde gelişen teknolojileri takip ederek yapmış olduğumuz yeniliklerle sektörün öncüsü ve belirleyicisi olduk. 2004 yılında yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucunda Dünya’da ilk defa 2.kaliteden Balonlu Naylon üretimi yapabilen makinayı yapıp üretime aldık. Ayrıca Tüyap PlastEurasia Fuarı’na 15 yıldır aralıksız katılımımız devam etmektedir. Böylelikle yeni müşterilerle daha kolay iletişim sağlamaktayız.

Makine çeşitleriniz nelerdir?

  • Balonlu Naylon Makinaları
  • Laminasyonlu Balonlu Naylon Makinaları
  • Balonlu Naylon Torba Makinaları
  • Drenaj Levhası Makinaları
  • PE, PP, PC Levha Makinaları
  • Kâğıt Laminasyon Makinaları ( Paper Coating )
  • Her Türlü Laminasyon Makinaları
  • Kafadan Co Extrüzyon Levha Makinaları
  • Co Adaptör Levha Makinaları
  • 5’li Co Extrüzyon Bubble Guard Makinaları

Makinalarınızın özelliklerinden ve ortaya koyduğu farklılıklardan bahseder misiniz?

  • Kesinlikle dışarıdan özellikle de yurtdışından mekanik parça almıyoruz. Makinalarımızın bütün mekanik aksamları kendi fabrikamızda üretilmektedir.
  • Makinalarımızı tasarlarken Türkiye’deki üretim koşullarını göz önüne alarak tasarlıyoruz.
  • Makinalarımızı % 100 İkinci Kalite Hammadde kullanabilecek şekilde üretiyoruz.
  • Makinalarımızı herkes tarafından kolayca kullanılabilecek şekilde imal ediyoruz.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor? Öncelikli olarak hedef aldığınız sektörler hangileridir?

Müşteri profilimizi genellikle yurtdışında ve yurtiçinde sanayinin her kesimine hitap edebilecek firmalar oluşturmaktadır. Özellikle 2018 yılı Nisan ayında üretime başlayacak olan Sert Plastik Levha (SPL) hattımız birçok sektör ve alanda kullanılabilecek dayanıklı plastik levha üretimi yapmaktadır. Bu sektörlerden bazılarını saymamız gerekirse; Yapı Dekorasyon Sektörü; iç ve dış duvar için hazır yalıtımlı duvar, oyun evleri, konteyner, prefabrik yapılar, ofisler için hazır bölme duvarlar, frigofrik araçlar için kasalar, karavanlar, çatı örtüsü altına izolasyon malzemesi, asma tavan sistemleri için kaplama malzemesi, zemin kaplama malzemesi, inşaatlık kalıp malzemesi, dekoratif dış kaplama, havuz kenarları ve yürüme alanları için, havalandırma kanalı yapımı, Reklam Sektörü; tabela, billboard, ürün tanıtım standı, dijital baskı ve serigrafi, Ambalaj Sektörü; gıda ambalajı, separatör, koli, Beyaz Eşya Sektörü; beyaz eşyaların arkasına kaplama malzemesi olarak, Karayolları; ses emici bariyerler, Mobilya Sektörü; baza üstlerine, koltuk içlerine, teknede mutfak yapımında, Tarım ve Hayvancılık Sektörü; sera kaplama, köpek kulübesi, tavuk çiftliği, fidan taşıma, Otomotiv Sanayi; karavan yapımında, otomobillerde arka koltuk arkasına döşeme olarak, kapı içlerine bariyer olarak, Elektrik – Elektronik Sanayi; yardımcı malzeme olarak, Uçak Sanayi; yardımcı malzeme… gelmektedir.

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz? Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Türkiye’de Balonlu Naylon makinalarını üreten tek firmayız. Şuana kadar kurmuş olduğumuz hiçbir makina için servis desteğine ihtiyaç olunmamıştır. Dolayısıyla, bu konuda müşteri memnuniyeti kendiliğinden oluşmaktadır. Piyasadan aldığımız tepkilerde bunu kanıtlamaktadır.

Teknolojik gelişmelerin takipçisi misiniz? Ar-Ge çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

2001 yılında üretimine başlamış olduğumuz Balonlu Naylon makinalarında, bugüne kadar yapılan her makina bir önceki makinadan teknolojik olarak daha ileri seviyededir. Ayrıca 8 yıllık Ar-Ge çalışmamız olan 5’li Co Extrüzyon Levha Hattı’nın da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Son 2 yıldır her ay test üretimi yapılmıştır. Test süreci boyunca çıkan ürününün nasıl daha kolay ve kaliteli elde edilebileceği ile ilgili gelişmekte olan bütün teknolojik yöntemler incelenmiş ve uygun olanlar uygulanmıştır. Plastik Cast Kafa için de aynı şekilde son teknolojileri kullanarak çok hassas ürün verebilen kafa tasarımını ve uygulamasını yaparak üretime aldık. Bütün bunları başarıyla sonuçlandırdık.

Firmanızın piyasadaki konumunu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz nelerdir?

Türkiye’deki Balonlu Naylon makinalarının ilk ve tek imalatçısı olduğumuz ve 20 yıldır da faaliyetimizi aralıksız ve sorunsuz sürdürdüğümüz için Balonlu Naylon makinaları alanında lider firmayız. Sert Plastik Levha alanında da kurulan yeni pazar ağıyla müşterilere ulaşmak ve müşteri memnuniyeti oluşturmakta istenilen başarıyı elde edeceğimiz inancındayız.

2018 yılında hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

2018 yılının ilk 2 ayında biri yurtdışı olmak üzere 2 adet Balonlu Naylon makinası satışımız oldu. Balonlu Naylon makinasındaki başarımızı Nisan ayında tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak olan 5’li Co Extrüzyon Levha Hattımızda da göstermeyi hedefliyoruz. Türkiye’de ilk defa piyasaya sürülecek bu ürün, ülkemizdeki ve dünyadaki birçok sektörde mevcut açığı kapatacaktır. Tahmin ediyoruz ki, çok kısa bir süre içerisinde makina kapasitesini dolduracak ve ikinci makinaya ihtiyaç duyulacaktır. Makinanın kendi imalatımız olmasından dolayı ikinci makinanın imalat süreci de hızlı ve sorunsuz tamamlanacaktır.

Necdet BAŞPINAR

Maksipan Plastik Makina

Genel Müdürü