Saturday, Apr 20th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview “Clariant Masterbatches, renk ve katkı ürünleri ile plastikler için performans çözümlerinde dünya çapında kabul gören bir liderdir”

“Clariant Masterbatches, renk ve katkı ürünleri ile plastikler için performans çözümlerinde dünya çapında kabul gören bir liderdir”

Clariant, köklü geçmişi ve küresel ağı ışığında Türk kimya pazarına benzersiz ürünler, uygulamalar, sürdürülebilirlik, inovasyon ve uzmanlık sunmaya devam ediyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir Türkiye pazarında yer alan Clariant’ın 2017’de, Türkiye’deki 22. yılı olacak. Pazar payını inovasyon, yaratıcılık ve girişimciliğe odaklanarak büyütmeyi hedefleyen Clariant Türkiye Masterbatch Bölüm Müdürü Sayın Ufuk Açıkel ile firmanın faaliyetleri, çözümleri, hedefleri ve Türkiye’deki Masterbatch pazarı ile ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Clariant’ı kısaca tanıtabilir misiniz? Türkiye’de ve dünyada ne tür faaliyetler yürütüyorsunuz?

Ufuk Açıkel Clariant Türkiye Masterbatch Bölüm MüdürüClariant 1995 yılında, 1886’da Basel’de kurulmuş olan kimya şirketi Sandoz’dan ayrılarak kuruldu. Doğrudan bağımız sayesinde, kimya ve kimya endüstrisiyle ilgili yaklaşık 150 yıllık bilgi ve tecrübeye sahibiz.

Clariant, köklü geçmişi ve küresel ağı ışığında Türk kimya pazarına benzersiz ürünler, uygulamalar, sürdürülebilirlik inovasyon ve uzmanlık sunmaya devam ediyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir Türkiye pazarında yer alıyoruz; 2017, Clariant’ın Türkiye’deki 22. yılı olacak. 110 şirketle 53 ülkede faaliyet gösteriyoruz ve bu küresel ağdan gerçekten gurur duyuyoruz.

Özellikle hangi sektörlere özel kimyasal çözümler sunuyorsunuz?

Orta sınıfın gelir düzeyinin, mobilitenin ve şehirleşmenin artış trendi içerisinde olmasından dolayı yüksek büyüme oranları sunan Kişisel Bakım, Ev Bakımı, İnşaat, Ambalaj, Tüketici Ürünleri, Sağlık, Ulaşım ve Gıda gibi pazar segmentlerine odaklanıyoruz. Özellikle Türkiye’de, Pigment, Fonksiyonel Mineraller (FM), Katkı Maddeleri, Petrol ve Madencilik Hizmetleri (OMS), Endüstriyel ve Tüketici Özel Ürünleri (ICS) ve Masterbatch (MB) birimlerimizle hizmet veriyoruz.

Clariant olarak, faaliyet yürüttüğümüz tüm işletme birimlerinde hizmet ve çözümleri optimize etmek istiyoruz.

Sunduğunuz hangi ürün veya çözümlerin ön plana çıktığını söyleyebilir misiniz?

Ambalaj, tekstil, otomotiv, tüketici ürünleri (beyaz eşya, yapı ve inşaat vs.) ve ilaç alanlarında masterbatch talebindeki artış, iş faaliyetlerimizi bu endüstri alanları üzerinden gerçekleştirmeye yöneltti. Gelecek yıllarda Türkiye’deki yerel pazarı canlandıracak niş inovasyonlar ve kalitesi yükseltilmiş masterbatch’ler sunmayı hedefliyoruz.

Spesifik çözümlerimize değinirsek; Hydrocerol köpük yapıcı kimyasal maddeler geliştiriyoruz. Bu çözüm, otomotiv endüstrisine değer katıyor. Hydrocerol ayrıca tüm dünyada ağırlığı azaltma, performansı artırma ve iş makineleri, gıda ambalajı, malzeme elleçleme sistemleri, otomotiv parçaları ve pencere doğramaları gibi pek çok alanda ürün maliyetini optimize etme özellikleriyle tanınıyor.

Parenteral, oküler ve nazal ilaçlarının muhafazaları için yeni beyaz masterbatch’imiz Remafin-EP, Tıp ve İlaç Uygulamaları mevzuatının yorumlanmasıyla ilgili potansiyel sorunların engellenmesine yardımcı oluyor.

Modern mühendislik polimerleri konusunda ise, Clariant’ın Renol masterbatch’leri, tüketici piyasalarında da başarıyla karşılanan parlak, dayanıklı ve tutarlı renkler yaratıyor.

Ayrıca, plastik ve ambalaj endüstrileri için HiFormer’ı sunuyoruz. Bu ürün, plastik ürün veya ambalaj tasarımı alanlarındaki müşterilerimize yaratıcı fikirlerin, malzemelerin ve üretim teknolojisinin mükemmel bir karışımını sunan, holistik bir sıvı masterbatch sistemidir. HiFormer ile kimya, mühendislik ve danışmanlık alanlarındaki engin tecrübemizi birleştirerek, hayal edebileceğiniz herhangi bir ürün fikri için üstün performans, esneklik ve mükemmellik sağlıyoruz.

Clariant’ın 2017 yılı için planları nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

Clariant olarak; bilgi paylaşımı, en iyi uygulamalar ve sürdürülebilir yatırımlar yoluyla Türkiye’nin kimya sektörü kapasitesini daha da ileri götürme arzusunu desteklemek ve bunun bir parçası olmak istiyoruz.

Pazar payımızı da inovasyon, yaratıcılık ve girişimciliğe odaklanarak büyütmeyi hedefliyoruz. Türkiye, Clariant için stratejik önemi olan bir pazar ve global operasyonlarda giderek büyüyen bir rol oynamaktadır. 

Clariant Masterbatches İş Birimi’nin şirket müşterileri için değer ifade eden eşsiz konumu nedir?

Clariant Masterbatches, renk ve katkı ürünleri ile plastikler için performans çözümlerinde dünya çapında kabul gören bir liderdir. Dünya genelinde pek çok marka, üretici firma, tasarımcı ve plastik işleyici; plastik ürünlerin, ambalaj malzemelerinin ve elyafların pazardaki talebini yükseltmek ve nihai kullanım performansını artırmak için Clariant Masterbatches’a güvenmektedir. 

Clariant olarak standart, özel renk ve katkı ürünlerinden oluşan çok geniş bir portföyümüz bulunuyor. Şirketimiz ayrıca, sektörde her sene gerçekleşen 10.000’den fazla renk eşleşmesine sahip. Müşterilerimize risk potansiyelini yönetmeleri için yardımcı olmak amacıyla, bu segmentteki derin piyasa bilgimiz ve uzmanlığımız ışığında teknik inovasyonumuzu geliştirmeye devam edeceğiz. Clariant Masterbatches’ın beş kıtadaki 50’den fazla üretim tesisinde yaklaşık 3.100 çalışanı bulunmaktadır. 

Clariant, müşteri ihtiyaçlarına yakın durabilmek için bu tesisleri tüm dünyada artırmaktadır. Üretim tesislerinden 2’si Türkiye’de konumlanmaktadır. Bugün, satışlarımızın 2/3’lük çoğunluğu yerel tesislerde üretilen ürünlerden gelirken, bazı özel ürünler başta Avrupa olmak üzere başka ülkelerden ithal ediliyor. Türkiye’de ise 77 çalışanımız bulunuyor. 

Türkiye polimer pazarı IMEA ve Avrupa bölgesindeki en büyük pazarlardan biri ve Masterbatch konusundaki uzmanlığımız büyük çok uluslu şirketler ve Türkiye’deki yerel liderler tarafından bilindiği için Clariant için Türkiye çok cazip bir pazardır. Dünya çapında en büyük halı üretim bölgelerinden biri olan Gaziantep’teki yerel varlığımız, talepleri çok yüksek olan bu sektöre yönelik hızlı renk eşleştirme ve tedarik sağlama açısından stratejik bir avantaj oluşturuyor. Masterbatch ambalaj sektöründe sağladığı büyük avantajlar nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Türkiye’deki masterbatch pazarı için en önemli uygulama segmenti hangisidir?

Türkiye’deki masterbatch pazarındaki uygulama sektörleri; ambalaj, tekstil, yapı-inşaat, otomotiv ve tüketici ürünleridir. Masterbatch pazarı için en önemli uygulama alanı ise ambalajdır. Ambalajın ardından gelen tüketici ürünleri ile yapı ve inşaat alanları da bu pazardaki büyümeyi güçlendiren önemli uygulama alanlarımızdandır.

Türkiye’deki masterbatch pazarının büyümesini artırmak için önemli faktörler nelerdir? Bu faktörleri, sektöre yönelik beklentilerinizle karşılaştırarak değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’deki masterbatch pazarının büyümesini artıran en önemli faktör; ambalaj endüstrisinde plastiğin yaygın şekilde kullanılmasıdır. Ayrıca sanayileşmenin artması ve paket yiyecek ve içeceklerin tüketimindeki artış da bu pazarın büyümesini destekliyor. Ürün satışını arttırmak amacıyla satıcılar tarafından ambalajlı ürünlerde yapılan inovasyonların bu pazar için yeni fırsatlar yaratması bekleniyor. Otomobil endüstrisindeki hızlı büyümenin, Türkiye’de bu pazarı önümüzdeki dönemde daha da ileri taşıması bekleniyor.

Ufuk Açıkel

Clariant Türkiye

Masterbatch Bölüm Müdürü