Tuesday, Mar 19th

Last updateThu, 14 Mar 2024 8am

You are here: Home Article Ürünler Sunchemical konsantratları ile Ademsun matbaa malzemeleri özel renk üretimine başladı

Sunchemical konsantratları ile Ademsun matbaa malzemeleri özel renk üretimine başladı

Spot ekstra renkler baskının vazgeçilmezidir. Genellikle baskı dizaynlarında, daha geniş renk evreni elde etmek için, CMYK yerine ara renklerden oluşan ve CMYK’ya göre çok daha temiz görünen spot renkler tercih edilmektedir. Özellikle kurumsal renkler bu şekilde seçilmektedir.

Kurumsal renkler, ait olduğu kuruluşu temsil etmektedir ve bu renkler dizayn edilirken, renk uzayı koordinatındaki yerleri tespit edilerek matbaalardan da aynı koordinatları kullanarak belirli bir tolerans içerisinde basmaları istenmektedir.

Bu yüzden spot renklerin hazırlanması çok büyük öneme sahiptir. Nihai kullanım yerine göre, mürekkepte ışık haslığı, hızlı kuruma, sürtünme dayanımı vb dayanım özellikleri istenmektedir. Bu yüzden SunChemical, spot renk imalatını ayrı bir hat olarak düşünmekte ve Badalona / İspanya ana fabrikasında ayrı bir imalat hattında ve çok geniş renk yelpazesinde gerçekleştirmektedir. Bu hatta gerçekleştirilen spot renk sistemi 2 şekilde adlandırılmaktadır:

  • MSB Sistemi: Bu sistemde renklendiriciler konsantre halindedir ve mürekkep halinde değildir. Mürekkep haline gelmesi için, wax, kurutucu, set-off pastası vb mürekkep bileşenleri ayrı ayrı ilave edilir.
  • IROCART Sistemi: Bu sistem, çok yüksek pigment konsantrasyonuna sahip bitmiş mürekkep sistemidir ve ilaveye gerek kalmadan baskıda kullanıma hazırdır.

Her iki sistem için de spektrofotometre kullanarak renk yapmak için DATABASE SunChemical tarafından hazırlanmıştır.

IROCART Sistemi, kullanıma hazır bitmiş mürekkep olduğu için, matbaalarda genellikle bu sistemi önermekteyiz. Çünkü baskıdan sonra gerekli fonksiyonları yerine getirecek mürekkep bileşenleri ürüne ilave edilmiştir. (Matbaa ortamındaki hızlı imalat temposunda, bu bileşenlerden bazılarının unutulması, sonrasında geri dönüşü olmayan zararlara sebep olabilir. Bu yüzden genellikle matbaalara, yüksek konsantrasyonda ve kullanıma hazır IROCART Sistemi’ni önermekteyiz.)

Bu sistemi kuramayacak matbaalar için SunChemical, bu sistemi İstanbul’daki bayisi Sun Matbaa Malzemeleri’nde kurmuştur. SunMatbaa Malzemeleri, 2.Matbaacılar sitesinde ve matbaaların hemen yanı başındadır. Çok hızlı aksiyon gerektiren spot renk imalatı için, Sun Matbaa Malzemeleri, Sun Chemical’ın Gebze’deki fabrikasında bulunan ve SunChemical’ın Global Renk Merkezi ile koordineli çalışan laboratuvarı ile müşterek çalışmaktadır.

Sun Matbaa Malzemeleri, kendisine gelen renk isteklerini Gebze Laboratuvarı ile paylaşmaktadır. Gebze laboratuvarında, çok yüksek hassasiyetle çalışılan renklerin nihai formülleri Sun Matbaa Malzemeleri ile paylaşılmakta ve istenilen ürün imalatı orada gerçekleşmektedir.

Gebze Fabrika ile koordineli çalışılan spot renkler, nihai kullanım şartlarına uygun olarak çalışılmaktadır. Örneğin, L,a,b hedefli Spektral değerlerde, ya da CxF dosyası baz alınarak, ya da yaş numune üzerinden, ya da boş baskı temini ile hedef baskı baz alınarak çalışılabilmektedir. Çalışılan renkler üzerine parlak/mat selefon, parlak/mat dispersiyon lak, parlak/mat UV lak ya da parlak/mat yağ bazlı vernik uygulaması varsa, bu uygulamalar yapıldıktan sonra nihai renk formülü tamamlanmaktadır. Gebze fabrikasını altyapısını kullanarak, Sun Matbaa Malzemeleri matbaacılara çok hızlı şekilde hizmet vermektedir.

Sun Chemical