Thursday, Mar 28th

Last updateFri, 22 Mar 2024 8am

You are here: Home Röportaj Üreticilerimizin güvenilir çözüm ortağıyız
Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri arasında yer alan ve polietilen film ü...

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri  MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

MMO İstanbul Şubesi ve Hannover Fairs Turkey, yeni fikirlere destek verecek!

Sana...

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği  büyüyerek devam edecek

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği büyüyerek devam edecek

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım, Turizm ve İş Forumu kapsamında, Türkiye ile Suu...

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye  eğitim verdi

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye eğitim verdi

Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine önc...

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS, metakrilat kimyasının önemli bir global tedarikçisi olan Röhm GmbH ile di...

Üreticilerimizin güvenilir çözüm ortağıyız

SPS Senur Plastik Sistemleri Satış Müdürü Murat Tınar, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Berivan Kaya’nın sorularını yanıtladı.

Plastik enjeksiyon pazarında 1989’dan bu yana varlık gösteriyorsunuz. Plastik işleme alanındaki faaliyetinize doksanların ortasından itibaren makine-teknoloji pazarlaması da dahil oldu. En başa gidersek SPS Senur Plastik’in kuruluş ve başarı hikâyesinde neler var?

Jonwai markasının distribütörlüğü ile başlayan yolculuğumuzda müşterilerimizin ihtiyaçlarına ve taleplerine her zaman değer verdik. Kurumsallaşma yolunda ilerlerken amatör ruhumuzu da hiçbir zaman kaybetmeden müşterilerimizin ihtiyaçlarını her daim odak noktamızda tuttuk. Bugün gelmiş olduğumuz noktada Japonya, Tayvan ve Çin’den olmak üzere dört farklı enjeksiyon makinesi markasının ve yine Tayvan ve Çin’den olmak üzere iki farklı ürün alma robotu markasının distribütörlüğünü yapmaktayız.

İlk Uzak Doğu menşeili plastik enjeksiyon makinesinin ülkemize 90’lı yılların ortalarında SPS tarafından getirilmiş olduğunu biliyoruz. Bu alanda, hem kullanımına hem satışına başladığınız Tayvanlı Jonwai markasını hala istikrarlı bir şekilde temsil ediyor olmanız dikkat çekiyor. O günden bu güne hem teknolojik gelişimine hem deneyim sonuçlarına tanıklık ettiğiniz bu markanın başarıları ve öne çıkan özellikleri hakkında ne söylemek istersiniz. 

Jonwai markası ile istikrarlı bir işbirliğimiz mevcut ve evet dediğiniz gibi sektörümüzde aynı marka ile 25 senedir süregelen bir iş ortaklığının başka bir örneği olduğunu da sanmıyorum. Pek çok alanda olduğu gibi plastik sektöründe de teknolojik gelişmeler oldukça hız kazandı ve elbette Jonwai bu gelişmeleri yakından takip etmektedir. Jonwai, aynı zamanda müşterilerinin üretim becerilerini ve verimliliklerini arttıracak yenilikleri, yeni teknolojileri hayata geçirerek müşterilerinin kullanımına sunmaktadır.

Temsilciliğini yaptığınız tam elektrikli enjeksiyon makinesi ve dik enjeksiyon makinesi de söz konusu. Hız, esneklik, verimlilik, enerji tasarrufu, maliyet, fire, hassasiyet, işleme kolaylığı, işleme çeşitliliği ve otomasyon vb. konular; makine üretiminde sürdürülebilir bir büyüme ve rekabet açısından önemli ölçütler. Temsilciliğini yaptığınız farklı makineleri bu ölçütler açısından karşılaştırır mısınız? 

Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte üreticilerimizin rekabet şartları her geçen gün daha da zor olmaya başladı, bu nedenle üretim maliyetlerinin düşürülmesi ile beraber verimliliğin arttırılması enjeksiyon makinesi üreticilerinin de başlıca odak noktası olmuş durumda. Ürün kalitesinin arttırılması ile beraber üretim maliyetlerinin düşürülerek rekabet gücünün arttırılması ihtiyaçlarına paralel olarak tam elektrikli enjeksiyon makinesi kullanım oranı son yıllar içerisinde düzenli olarak artış göstermektedir ve bu trendin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle insert’lü parça üretimlerinde de benzer öncelikler ile dik enjeksiyon makinesi kullanım oranı artış göstermektedir.

Plastik enjeksiyon makinelerinin yanı sıra ürün, yolluk alma robotlarınız ve otomasyon sistemlerinizin özelliklerinden de bahseder misiniz? 

Firmamız 15 senedir Tayvan menşeili Apex ürün alma robotlarının satış ve satış sonrası hizmetlerini sunmaktadır. Yaklaşık 1 sene kadar önce ise Çin’den yüksek performans-fiyat oranı değerlerine sahip olan Samfacc ürün alma robotlarının distribütörlüğünü yapmaya başladık. Farklı yatırım bütçeleri ve farklı uygulama gereksinimlerine uygun alternatif çözümler sunmaktayız. Uzun yıllar içerisinde farklı uygulamalardan edindiğimiz tecrübemiz ile müşterilerimize kaliteli ve verimli hizmet sunuyoruz.

Plast Eurasia fuarında tanıtacağınız yeni ya da öncelik vereceğiniz bir ürün konsepti olacak mı? Bu ürünün teknik ve genel özellikleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Firmamızın yeni vizyonu ile örtüşür nitelikte farklı yatırım bütçelerine uygun olmakla beraber kendi sınıfında en iyi fiyat-kalite performansına sahip makine ve ürün alma robotlarımızı kullanıcıların beğenisine sunacağız.

Servis, teknoloji eğitimi ve yedek parça sağlamadaki kurumsallık ve sorun çözücülük makine temininden daha önde geliyor.  Bu alanda müşterilerinize nasıl destek sağlıyorsunuz? Satış öncesi ve sonrası hizmetlerinizden söz eder misiniz?

Evet, çok haklısınız. Firmamızda geçmişten bugüne servis ve yedek parça temini hizmetlerimizin kalitesi önceliğimiz olmuştur. Biz her zaman şuna inanırız ki, dünyanın en iyi makinelerine de sahip olsanız yetersiz satış sonrası hizmet aldığınız durumda makinenizin kalitesi hiçbir şey ifade etmeyecektir. Bizler de üretim kökenli bir firma olarak, satış sonrası hizmetlerin üreticiler için ne ölçüde önemli olduğunun bilincinde çalışmalarımızı sürdürmekte ve daima hizmet kalitemizi daha da üst seviyelere taşımak için çalışmaktayız.

Satış öncesi hizmetlerimizdeki anlayışımız da satış sonrası hizmet anlayışımıza paralel olarak, üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu teknik desteği sağlayarak, üretim ihtiyaçlarına en uygun makine ve ekipmanların seçiminde kendilerine destek olmaktır.

Yaklaşık 32 yıllık bir plastik işleme ve teknoloji sağlama deneyiminin ardından SPS Senur Plastik sektöründe kendini nerede konumlandırıyor? 

SPS Senur Plastik olarak, kendimizi bir satış firmasından ziyade üreticilerimizin çözüm ortağı olarak konumlandırıyoruz ve bu vizyon çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İki binlerin başında Uzakdoğu makinelerini Avrupa’lı ve Japon muadilleriyle karşılaştırdığımızda teknoloji açısından daha alt segmentte görülürdü.  Bugün ise meta üretiminin yanı sıra teknoloji, bilişim, yapay zekâ üretiminde de Uzakdoğu oldukça başarılı. Dolayısıyla bu fark artık önemsiz görünüyor. Bu konuda siz ne söylemek istersiniz? 

Bu farkın tamamen ortadan kalktığını söylemenin doğru olacağını düşünmüyorum. Ancak, Uzakdoğu firmaları ile Avrupa ve Japon menşeili makinelerin kalite farkının önemli ölçüde azaldığını düşünüyorum. Elbette, tüm Çin menşeili makineleri de aynı standartlarda değerlendirmek doğru olmayacaktır, Çin menşeili makinelerin de kendi içerisinde farklı segmentleri bulunuyor. Bu konu ile ilgili önemli olan husus, kullanıcılarımızın üretim ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak doğru makineyi ve kaliteli bir satış sonrası hizmet alabilecekleri doğru tedarikçi firmayı seçmeleri olacaktır.

Türkiye’de plastik sektöründe son yirmi yıllık büyümeyi ve teknoloji kullanımını nasıl görüyorsunuz? Buna bağlı yakın gelecekte plastik makineleri pazarı ve ithalatı nasıl bir seyir izleyecek? Sizin gelişecek bu konjonktüre bağlı olarak plan ve projeleriniz olacak mı? 

Plastik sektörümüzün teknolojik gelişmeleri biraz geriden takip ettiğini düşünmekle beraber yolumuza büyüyerek devam ediyoruz. Mevcut gelişmeler ışığında bu büyümenin devam edeceği de aşikar. SPS olarak, dünyadaki trendleri ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu/duyacağı ekipmanları kullanımlarına sunmaya devam edeceğiz. 

Genel olarak baktığımızda pandemi dönemi, plastik sektörünü sizce nasıl etkiledi? Son bir yıl içerisinde pandemi dolayısıyla; dünyadaki petrol rafinelerindeki üretim düşüşü plastik hammadde arzının düşmesine ve fiyatların aşırı yükselmesine neden oldu. Bu durum firmanızı nasıl etkiledi? Bu konuda hükümetten beklentileriniz neler?

Pandemi dönemini üçe ayırarak bu soruyu yanıtlamak daha doğru olacaktır. 

Pandeminin etkilerini ciddi anlamda hissetmeye başladığımız 2020 yılı Mart ayında, pandeminin sektörler arasında önemli ölçüde farklı etkilerini gördük, bazı sektörlerde ciddi üretim artışı görürken, bazı sektörlerde de önemli ölçülerde düşüş yaşandı. 

2020 yılının son döneminde hammadde fiyatlarının ve navlun fiyatlarının yükselişine rağmen hemen hemen tüm sektörlerde üretim kapasiteleri yükseldi ve buna bağlı olarak makine yatırımları hız kazandı. 

İçinde bulunduğumuz son dönemde gerçekleşmiş olan yüksek adetlerdeki makine yatırımları ile beraber taleplerin normal seviyelere dönmesi nedeniyle makine yatırımları azalmaya başladı. 

Hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalar, üreticilerimizin maliyet hesabı yapmalarını zorlaştırmaktadır. Hammadde fiyat artışı ile beraber Amerikan Doları/Türk Lirası paritesindeki önemli yükselişler özellikle iç piyasaya üretim yapan firmalarımızı çıkmaza sokmaktadır. Hammadde fiyatlarındaki artışın yanı sıra pandemi sürecinde, enjeksiyon makinesi ithalatında uygulamaya alınan ilave gümrük vergisi ve sonrasında da yeni başvurularda plastik enjeksiyon makinesinin yatırım teşvik kapsamından çıkartılması üreticilerimizin sırtındaki yükü günden güne arttırmakta ve tüm bu gelişmeler netice olarak nihai tüketicilere hatırı sayılır fiyat artışları olarak yansımaktadır.

Rekabet gücü açısından marka kimliği geliştirme vizyonunuzdan bahseder misiniz?  Özellikle sektörel yayınları ve fuarları bu kimliğin güçlenmesine katkıları yönünden nasıl görüyorsunuz? 

SPS Senur Plastik olarak, üreticilerimizin güvenilir çözüm ortağı olma vizyonumuza paralel olarak tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörel yayınların ve fuarların tedarikçiler ile müşteriler arasındaki iletişimi güçlendirdiğini düşünüyorum.

SPS Senur Plastik Sistemleri Satış Müdürü Murat Tınar

TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY

Setting
Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Tuesday, 13 February 2024

Plastik enjeksiyon makinesi alanında kendini küres...

Readmore

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve  yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

Wednesday, 13 March 2024

ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, daha önce ...

Readmore

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Thursday, 14 March 2024

Woojin Plaimm, dünyanın ilk e-teklif sistemini Tür...

Readmore

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Thursday, 01 February 2024

Sürdürülebilirliğe odaklanan dünyanın en büyük end...

Readmore

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik  iş birliklerini genişletiyor

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik iş birliklerini genişletiyor

Wednesday, 13 March 2024

TOMRA, yapay zekâ tabanlı atık akışı izleme alanın...

Readmore

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Wednesday, 13 March 2024

Genel merkezi Kocaeli’nde bulunan plastik geri dön...

Readmore

ÜRÜN / PRODUCTS

Setting
Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Thursday, 14 March 2024

KRAIBURG TPE, en az %73’ü geri dönüştürülmüş içeri...

Readmore

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Thursday, 01 February 2024

Siemens ve Salesforce hizmet sunumunu hızlandırmak...

Readmore

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Thursday, 14 March 2024

Endüstriyel otomasyon, teknolojik gelişmelerin iş ...

Readmore

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve  gelişmiş kontrol imkânı

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve gelişmiş kontrol imkânı

Thursday, 01 February 2024

Modern endüstriyel otomasyon sistemlerinin vazgeçi...

Readmore

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Thursday, 14 March 2024

CC-Link teknolojisinin global temsilcisi CLPA, güç...

Readmore

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Wednesday, 27 December 2023

Plastik ayıklama araştırma projesi OMNI, gıda sını...

Readmore

MAKALE / ARTICLE

Setting
Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Thursday, 07 March 2024

Dijitalleşme Sürecinin Ambalaj Üretiminde Kalite S...

Readmore

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli  Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Friday, 02 February 2024

Özet

Otomotiv endüstrisi her geçen gün kullanıcılar...

Readmore

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Thursday, 03 August 2023

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar taraf...

Readmore

RÖPORTAJ / INTERVIEW

Setting
Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Friday, 02 February 2024

AVANPAK AŞ. Genel Müdürü Taha Kızılkaya ile gerçek...

Readmore

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

Tuesday, 21 November 2023

"Ticarileşen yeni ürünlerimizle ‘yerli ürün’ kulla...

Readmore

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Tuesday, 21 November 2023

“Avrupa’daki en büyük üretim hattına sahibiz”

Polib...

Readmore

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı